ponedeljek, 16. april 2007

Namesto dežja padale žabe...

... so na portalu RTVSLO naslovili enega od prispevkov, dne 7. junija 2005. Citiram:

V nekem malem srbskem mestu so bili prebivalci osupli, ko so namesto dežja z neba začele padati žabe.

Prebivalci mesteca Odžaci so v paniki zapustili ulice in zbežali v domove, da bi se izognili tisočim žabami, ki so padale z neba. Neki prebivalec je za lokalni časnik povedal, da so ljudje mislili, da se bliža konec sveta.

Aleksander Čirić je dejal, da je z neba padlo na tisoče malih žabic, meščanka Caja Jovanović pa je povedala, da se je nad mesto kar naenkrat zgrnil ogromen oblak nenavadne oblike in barve. Po njenih besedah so se vsi spraševali, kaj bi to lahko bilo, ko so kar naenkrat na njih začele padati žabe.

Dejala je še, da je mislila, da je v zraku nad njimi eksplodiral avion, ki je prevažal žabe. Klimatolog Slaviša Ignjatović je za ta nenavaden pojav podal enostaven znanstveni razlog. Dejal je, da je zračni vrtinec posrkal žabe iz jezera ali mlakuže in jih ponesel nad mestece, kjer so popadale na tla.

Zanimivo, ne? Pojdimo po sledi dogodkov tega dne.
1. Nekje v Srbiji je močvirje. V njem je tisoče malih žab.
2. Vrtinci na tem področju vsekakor niso nenavadnost, zato se eden zavrti nad močvirjem.
3. Ker je na tem področju toliko vrtincev, ni nenavadno, da eden od njih "posrka" iz vode samo žabe, vodo in ostale organizme pa ne. To je pač poseben vrtinec.
4. Žabe sedaj nekaj sto metrov ali celo kilometer-dva nad zemljo oblikuje v "žabji oblak", namesto da bi jih razmetal v krogu okoli sebe, kot to počnejo ostali vrtinci.
5. Žabji oblak se pod vplivom popolnoma naravnega vremenskega pojava premakne nad mesto Odžaci, kjer sprosti nabrano biomaso.

Kot so zapisali na izvorni novici, povsem enostavna znanstvena razlaga pojava.

Zdi se mi, da bi na RTVSLO in vseh ostalih portalih medijev, ki (!) prevajajo tuje novice, potrebovali podpis, kot ga imam jaz na dnu bloga.

Ni komentarjev:

Kontakt

Če imate kakšno zanimivo izkušnjo s paranormalnim ali pa želite izraziti mnenje o mojem blogu oz. določenem prispevku, mi pišite na moj e-mail naslov. Prav tako se veselim vaših vprašanj na katerokoli obravnavano temo; če je vprašanje dobro, bom odgovor objavil na blogu.